Miera nezamestnanosti v Španielsku sa zvýšila na vyše 27 percent

25.04.2013 Celý región

Madrid 25. apríla (TASR) - Miera nezamestnanosti v Španielsku v 1. štvrťroku opäť nepríjemne prekvapila, keď vzrástla viac ako ekonómovia odhadovali a vyšplhala sa na najvyššiu úroveň za 37 rokov.

Vláda v Madride musí totiž pokračovať v reformách a úsporných opatreniach, aby znížila rozpočtový deficit, aj keď majú tieto kroky negatívny vplyv na hospodársky rast. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Podľa najnovších údajov štatistického úradu počet nezamestnaných v Španielsku v 1. štvrťroku prekročil hranicu 6 miliónov ľudí. A miera nezamestnanosti v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny za tri mesiace do konca marca vzrástla na 27,2 % z 26,02 % v predchádzajúcom kvartáli. Dosiahla tak najvyššiu úroveň od smrti diktátora Francisca Franca v roku 1976, ktorá priniesla aj koniec jeho režimu. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom očakávali, že sa nezamestnanosť v Španielsku zvýši o niečo menej, a to na 26,5 %.

Premiér Mariano Rajoy sa chystá v piatok 26. apríla predstaviť návrh fiškálnych a politických opatrení, ktoré majú zabrániť ďalšiemu poklesu ekonomiky. Španielsko totiž ani v 1. štvrťroku 2013 neprekonalo recesiu. Výkon jeho ekonomiky sa vytrvalo znižuje už sedem kvartálov v rade a viac ako štvrtina obyvateľov v produktívnom veku je bez práce.

Medzinárodný menový fond minulý týždeň zhoršil svoju prognózu pre Španielsko a najnovšie očakáva, že jeho hrubý domáci produkt (HDP) v tomto rok klesne o 1,6 %, namiesto o 1,5 %, a miera nezamestnanosti za celý rok dosiahne 27 %.

Fond a Svetová banka na svojom jarnom zasadaní minulý týždeň vyzvali európskych lídrov, aby zmiernili tempo ďalších škrtov a sústredili sa na oživenie hospodárskeho rastu a tvorbu pracovných miest.

Premiér Rajoy dúfa, že sa mu podarí presvedčiť partnerov v Európskej únii, aby predĺžili Španielsku termín na zníženie rozpočtového deficitu a pomohli tak jeho ekonomike. Vláda v Madride musela vlani zachraňovať banky, a to aj pomocou úveru z eurovalu. Výsledkom bolo prehĺbenie rozpočtového schodku Španielska, ktorý sa vyšplhal na 10,6 % HDP a je nielen najvyšší v celej EÚ, ale aj trojnásobne väčší, ako je povolený 3-% limit pre deficit verejných financií.
 

Vyberte región